torstai 16. elokuuta 2012

Tupakointi jää historiaan - Sähkötupakka tilalle

Hesarin mielipiedekirjoitus vuodelta 2017:

Näyttää siltä että maailmanlaajuisesti on käymässä niin kuin on jo vuosisatoja toivottukin. Maailma luopuu tupakasta. Tätä ovat kaikki odottaneet ja toivoneet. Vihdoin ihmiskunta pääsee tupakkakoukusta eroon.

Mutta terveysintoilijat eivät ole iloisia.

Nimittäin se on keksintö nimeltä sähkötupakka jonka avulla tämä saavutettiin. Pitkään kaikki olivat yhtä mieltä että mikä tahansa joka auttaa tupakoitsijaa lopettamaan on kunnioitettava asia. Sitten alkoi sähkötupakanvastainen kampanjointi, ja kaikkien vastuullisten tahojen oli yhtenä kuorona toitotettava että sähkötupakka ei edistä terveyttä, eli ns. "ei ole terveellinen".

Kuten niin usein historiassa, tämä johti ylilyönteihin, joille nykyään naureskellaan, mutta jotka maksoivat monen suomalaisenkin hengen. Vuonna 2012 väitettiin jopa että sähkötupakka tuhoaa sisäelimiä, ja tupakoitsijat katsoivat sähkötupakoitsijaa kieroon, ja kyselivät että "eikö tuo ole vaarallinen? iltis sanoi niin.", ja samalla imivät henkoset tavallisesta syöpäkuolema-tupakastaan.

Nyt vuonna 2017 tiedetään se mitä vuonna 2012:kin tiedettiin, eli sähkötupakka on terveys-neutraali, sikäli kuin esim. kahvi on terveys-neutraali.  Vieläkin kuulee samoja väittelyitä kahviloissa siitä että mitä terveys tarkoittaa, enää en jaksa osallistua näihin äidinkielellis-filosofisiin keskusteluihin, ne päätyy aina siihen että mikään ei ole terveellistä, kaikki aiheuttaa syöpää.

Vieläkin 13-vuotiaat aloittavat tupakoinnin koulujen takapihoilla, mutta sentään nykyään heillä on ulospääsy hitaasta syöpäkuolemasta, yleensä he alkavat siinä 25v paikkeilla ymmärtämään oman kuolemattomuus-legendan olevan itselleen valehtelua, ja vaihtavat sähkötupakkaan, ja suurin osa lopettaa sen muutaman kuukauden käytön jälkeen. Helppoa se on nykyään päästä tupakasta eroon, ei ollut aina näin helppoa.

Muistan vuonna 2012 kun Suomessa ei saanut myydä nikotiinipitoista sähkötupakkaa, vaikka kaupat olivat pullollaan nikotiinipitoista tupakkaa, ja nikotiinipitoista purkkaa, ja kaiken maailman laastareita ja lääkekuureja oli...

Onneksi kehitys kehittyi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti